Verslag: Jeugd Degentoernooi Venlo

Het is nog geen 8:45 u als we zaterdagochtend de carpoolplaats in Deventer Oost oprijden. Otto en John zijn ook al aanwezig. Vandaag zakken we af naar het zuiden waar Otto en Jari de eer van DSV mogen verdedigen tijdens het  jaarlijkse recreatieve schermtoernooi voor de jeugd van 8 tot en met 13, georganiseerd door schermvereniging d’Artagnan. We springen bij Charlotte (moeder van Otto) in de auto en nog voordat de slaap uit de ogen is verdwenen, parkeren we voor een mooi wit kerkje in Venlo: Sportzaal de Witte Kerk. P1040611

Het is pas 10:00u dus we hebben meer dan genoeg tijd om even rond te kijken en een kop koffie te drinken. Het gebouw is van binnen minstens zo indrukwekkend  als van buiten.  Het is daadwerkelijk een kerkje dat is omgebouwd tot sporthal. Wat meteen opvalt is de belijning op de vloer. Hier geen tape of plakband, maar vier heuse schermlopers in strak wit geverfd. Nog professioneler echter ogen de meldlampen die per loper zijn ingebouwd in de muur. Bovenal is de zaal ook een heel sfeervolle ruimte.

De opkomst is goed en we starten om 11:00u met 30 deelnemers. Allen in de leeftijd van 8 t/m 11 jaar op twee deelnemers na. Zij zijn iets ouder en vallen dus eigenlijk onder de categorie pupillen. Er waren echter een aantal afmeldingen bij de pupillen en daarom is er besloten om deze twee pupillen bij de benjamins in te delen.

Het is de bedoeling dat er twee ronden worden gespeeld. Otto en Jari starten in de voorronde ieder op een andere loper. Otto gaat meteen voortvarend van start en wint uiteindelijk 5 van de 6 wedstrijden, waarmee hij zich automatisch kwalificeert voor de A-poule, waarin de beste  schermers gaan uitmaken wie er het toernooi gaat winnen. Ook Jari gaat er vol in en noteert 5 winstpartijen van de 7 duels. Hij eindigt hiermee op gelijke hoogte met twee collega schermers, maar op basis van indices (verschil tussen treffers en tegentreffers) mag Jari alsnog door naar de A-poule.

In de tweede ronde komen de twee Deventer kemphanen elkaar al meteen tegen in de eerste wedstrijd. Het wordt een spannende wedstrijd waarin Jari uiteindelijk de langste adem heeft. Voor zowel Otto als Jari zijn de twee pupillen, die ook in de A-poule zijn ingedeeld, een maatje te groot. Otto herpakt zich echter sterk en verslaat in een spectaculaire wedstrijd één van de drie Duitse deelnemers die aan het toernooi meedoen.

Uiteindelijk winnen beide heren allebei één wedstrijd in de A-poule en omdat de pupillen ten behoeve van de prijsuitreiking, uit de telling van de benjamins worden gehaald, eindigen Jari en Otto als nummer drie en vier. Na telling door de organisatie blijkt dat de statistieken Jari vandaag wel heel gunstig gezind zijn, want hij mag wederom op basis van indices (met één treffer meer dan Otto) de derde podium plaats betreden.

Al met al was het een hele mooie dag en met een drankje en een plak Arretjescake hebben we het succes van onze ambassadeurs gevierd. Op naar Purmerend!

Niels Hoevenaars

Result 2013 benjamins 2002-2003