3 podiumplaatsen voor DSV bij Internationaal toernooi Sassenheim

De DSV claimde zondag in Sassenheim maar liefst drie podiumplaatsen tijdens het jaarlijkse Internationale Rijnland Toernooi. In de categorie degen pupillen waren zelfs twee podiumplaatsen voor DSV, Raul Lenderink en Jari Hoevenaars werden respectievelijk 2e en 1e.  Bij de jongste groep, degen kuikens, wist Yaniek van der Weijden de 3e plaats te bemachtigen.

Jari en Raul behaalden dit jaar al vaker een podiumplaats tijdens een toernooi met internationale deelnemers. In januari schermde Jari zich bij het prestigieuze SISTA Toernooi naar een 1e plaats en wist Raul afgelopen maand de 3e plaats te bemachtigen bij het Internationale Schermtoernooi in Den Bosch.

In Sassenheim schermde Raul sterk in de voorronde, winst waar mogelijk en de verliezen beperkt tot schermers van vergelijkbaar niveau. Voor Jari zijn de voorrondes als een warming-up waardoor hij zich in de middenmoot kwalificeert voor de eliminaties. Vervolgens laat Jari zich van zijn sterke kant zien en behaalt zo de finale. Raul blijft stabiel en sterk doorschermen en komt zo ook in de finale. Waarmee hij dus tegen clubgenoot Jari uitkomt. Met 15 – 9 weet Jari deze finale partij te winnen van Raul.

Jannes Bevers moest vanwege ziekte helaas verstek laten gaan zondag 9 april in Sassenheim. Een derde podiumplaats was anders zeker denkbaar geweest.

Bij de heren degen cadetten was Atze Harmsen vertegenwoordigd. In deze leeftijdsgroep vooral jongens die al vele jaren schermen, intensief trainen en veel wedstrijdervaring op hun naam hebben staan. Met 16 deelnemers, verdeeld over drie poules komt Atze op de 11e positie binnen bij de eliminatie. Vervolgens komt hij bij de eerste eliminatie tegen Arnout Post achter te staan met 3 – 9. Met nog geen minuut te schermen wijzigt Atze van strategie waardoor hij de achterstand weet te verkleinen tot 6 – 10. Met nog geen 10 seconden op de klok weet hij het onmogelijke waar te maken. Hij weet de achterstand in te lopen en en maakt 9, 4, 2 en zelfs een halve seconde voor het eind een treffer en maakt daarmee gelijkspel. Na loting verkrijgt Arnout voordeel; dit betekent dat Atze binnen een minuut een treffer moet maken anders gaat de tegenstander alsnog met de winst er van door. Zich bewust van de risico’s start Atze de verlenging rustig en verrast zijn tegenstander na ca 20 seconden met de winnende treffer. Atze laat in Sassenheim  zien wat hij waard is. Door zijn rust te bewaren, een goede schermtechniek en zijn gedrevenheid heeft hij zijn 11e positie weten in te wisselen voor een 6e eindpositie. Een prestatie van hoog niveau.

Bij de kuikens degen namen Yaniek van der Weijden en Mikke Wagenmans deel. De spanning was bij de heren van het gezicht te lezen, voor het eerst een groots toernooi, alles officieel. Vooral Mikke heeft de voorrondes nodig om de spanning van zich af te schermen. In deze categorie ook een aantal internationale jeugdschermers waaronder een Italiaan die aan het eind van de dag ook de finale winst. Al in de eerste eliminatie komt Mikke uit tegen deze Italiaan. De techniek stijgt ver boven het gemiddelde uit en ook Mikke moet in hem zijn meerdere erkennen. Mikke geeft de punten echter niet kado en laat de Italitaan er flink voor vechten. Zelf weet Mikke nog drie punten te behalen.

Yaniek geniet van iedere partij en weet zo ontspannen te schermen en zijn punten te maken. Met een goede voorronde en eenmaal winst bij een eliminatie behaalt Yaniek de derde plaats kuikens degen in Sassenheim.

Voor de pupillen en cadetten geldt dat zij komende periode nog hard gaan trainen om zich klaar te maken voor de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen. Het NJK wordt gehouden in het weekend van 10 en 11 juni in Breda. Zaterdag 20 mei hebben de heren een extra TOP training in Deventer onder leiding van een zeer ervargen gast trainer.