5de Ferrum Vetum Futuri

Succes op Ferrum Vetum Futuri

Op zondag 18 November werd het laatste Ferrum Vetum Futuri van dit jaar gehouden. DSV werd daar vertegenwoordigd door 4 man. Omdat het toernooi verplaatst was van Veldhoven naar een zaal in Noord-Eindhoven hoefden Jaap, René-Michel en ik iets minder ver te rijden. Voor Robert maakte het niet veel uit. Hij kwam met eigen vervoer vanuit Maastricht.

Er werd die dag op alle drie de wapens gestreden en met rond de 55 deelnemers was het een goede opkomst. Door de aanwezige Belgen was het zelfs een internationaal toernooi te noemen, helemaal toen er onder de deelnemers ook een Ier, die bovendien in Duitsland woonde, aanwezig bleek te zijn.

We hebben ons de hele dag in het zweet gewerkt en door het drukke wedstrijdschema is het moeilijk te zeggen hoe iedere deelnemer het toernooi beleefd heeft, maar over het algemeen lijkt het voor iedereen een gezellige en sportieve middag te zijn geweest. Hoewel een Ferrum Vetum Futuri per definitie een recreatieve invalshoek heeft werd er bij vlagen zeer fel gestreden, maar de mensen van de EHBO bleken bij navragen gelukkig die dag niets te doen te hebben gehad. Het enige wat er die dag gesneuveld is waren een paar wapens, waaronder een sabel van Robert.

Gelukkig behaalde Robert in ruil voor dit verlies de 4de plaats in het klassement voor sabel. René-Michel werd 3de en Jaap 5de op degen.

Bij deze uitslag hoort naar mijn inzicht een kleine kanttekening. Mede omdat dit soort uitslagen vandaag de dag al snel worden verspreid via de social media doet men er goed aan er even bij stil te staan hoe het geplaatste berichtje over gaat komen op de lezers. Een formulering als “Jaap moest genoegen nemen met een 5de plaats” komt al iets minder heroïsch over als een “Jaap behaalde nog net voor de winterstop een glansrijke 5de plaats”. Dit kan ik ook op mijn behaalde resultaat toepassen. Een “Patrick behaalde op degen de voorlaatste plaats in de B-poule” klinkt al heel anders dan “Patrick behaalde de eerste plaats in zijn leeftijdscategorie”, waarbij het feit dat ik bij degen de enige in mijn leeftijdsklasse was optioneel weg kan laten.

Eigenlijk is dit onzin. Dit is de eerste schermwedstrijd waar ik aan deel heb genomen en ik heb een geweldige dag gehad, los van of ik nu wel of niet in de prijzen ben gevallen. Ik raad daarom nieuwe leden ook aan zo snel mogelijk eens met een toernooi mee te doen. Pas dan gaat de schermsport echt voor je leven en weet je waar je die trainingen en oefeningen voor doet

Patrick Bauwens

2 thoughts on “5de Ferrum Vetum Futuri

1. Leuk verslag en goed om te lezen dat je een geweldige dag hebt gehad. Verder sla je de spijker, in meerdere opzichten, op z’n kop. De kanttekening wordt in/door schermend NL meestal achterwege gelaten. 😉