Internationaal schermtoernooi start in Deventer

Onder de naam Ferrum Vetum, Latijn voor oud ijzer, worden jaarlijks vijf schermcompetities georganiseerd. De Deventer Schermvereniging organiseert al vele jaren het nieuwjaarstoernooi. Het toernooi geniet grote belangstelling, zowel binnen Nederland alsook in Belgie, Duitsland en Engeland. Zo’n 80 schermers in de leeftijd van 18 tot 70+ zullen zondag 13 januari in Gorssel schermen.

Het Ferrum Vetum toernooi is bekend en bemind om zijn mooie schermpartijen en de gemoedelijke sfeer. ‘Iedere deelnemer strijdt voor de eigen overwinning, maar aan de kant van de loper zie je dat schermers elkaar advies geven. Hoe mooi is dat?’ Jaap Wassink, voorzitter van de Deventer Schermvereniging (DSV), geniet ieder jaar weer van het toernooi.

Zondag de 13e januari worden ook de jaarprijzen uitgereikt. Daarbij wordt onderscheid gemaakt naar dames en heren, leeftijdsklasse en natuurlijk naar de drie wapens; floret, sabel en degen. ‘Dat maakt het nieuwjaarstoernooi extra speciaal’.

Wie denkt dat het makkelijk schermen is tegen de veteranen komt bedrogen uit. ‘Juist die 60plussers hebben veel schermervaring, zijn technisch goed en schermen de partij ook tactisch. Zij oefenen vaak direct druk op je en laat je dan even een steek vallen, geheid dat zij je dan weten te treffen.’

De DSV is zondag niet alleen gastheer, ook strijden zij zelf mee op twee wapens; sabel en degen. Omdat het lekker dicht bij huis is schermen ook Raul, Floris-Thijmen en Jari mee. ‘Deze jongens zijn geselecteerd voor het Nationale Topsport programma. Zij doen buiten mededing mee, voor hen is het de uitdaging om zich aan te passen aan andere schermstijlen.’DSV Clubkampioenschap 2018

Het schermtoernooi in SC ’t Trefpunt in Gorssel is vrij toegankelijk voor het publiek en is zeker een bezoekje waard. Je kunt dan genieten van indrukwekkende schermpartijen en een gemoedelijke sfeer. Vrijwilligers van de DSV zijn aanwezig om belangstellenden te informeren over de schermsport. Tussen 11.00 en 13.00 of van 14.00 tot 15.30 uur zijn de beste tijden om te kijken.

Tussen de middag worden de winnaars van 2018 bekend gemaakt. Daarbij worden prijzen uitgereikt voor de verschillende wapens en de verschillende leeftijdscategorieën.

Introductie
Ben je nieuwsgierig geworden naar de schermsport? Maandag 14 januari is er gelegenheid om het schermwapen op te pakken. Na opgave vooraf via secretaris@deventerschermvereniging.nl kun je gratis kennismaken met een schermtraining in ’t Haarhuus in Schalkhaar.

 

Adres SC ’t Trefpunt Gorssel: Molenweg 53-55
Adres ’t Haarhuus Schalkhaar: Ganzeboomsweg 5